Den Digitala Familjen

Föräldrar

Välkommen till MovieStarPlanet, BooniePlanet, och BlockStarPlanet.

Vi anser att ett starkt partnerskap mellan MovieStarPlanet och föräldrar/förmyndare är det bästa sättet att se till att barnen får en rolig och trygg upplevelse online.

Eftersom dagens barn ofta är både mer tekniskt begåvade och har mer kunskap om onlinespel och sociala nätverk kan det vara svårt att veta hur vi som föräldrar kan hjälpa och vägleda våra barn.

Nedan har vi samlat några tips för att hjälpa föräldrar förstå onlinevärlden och hur barn interagerar med andra barn på nätet. Vi hoppas ni kan dra nytta av dem.

Social kompetens:

Fråga om deras onlineliv

Fråga dina barn om deras onlineliv precis som du skulle fråga dem hur de har haft det i skolan. För barn är de två världarna sammanflätade och lika viktiga.

Att tolka onlinemeddelanden

Hjälp dina barn förstå svårigheterna med att tolka meddelanden online - där man inte kan ta hjälp av kroppsspråk, ansiktsuttryck eller röstens tonläge.

Tydlig kommunikation

Visa dina barn hur man kommunicerar tydligt och undviker missförstånd. Skriv inte när du är arg. Visa dem hur man säger nej, hur man visar respekt medan man försvarar sig och hur man undviker konflikt.

Konfliktlösning

Om det uppstår missförstånd på nätet borde du hjälpa dina barn att lösa dessa konflikter. Det här är en väldigt viktig förmåga på nätet, och barn behöver ofta en vuxens vägledning här. Om du känner det andra barnet i verkliga livet kan du blanda in dess föräldrar och ha ett privat samtal.

Ingen mobbning

Främja en välkomnande, vänlig kultur. Följ och stöd regeln: "Säg ingenting om du inte har något snällt att säga".

★ Var en förebild

Barn gör som vi gör, inte vad vi säger åt dem att göra. Det är viktigt att vi som föräldrar beter oss som förebilder för barn när det gäller positivt beteende på nätet. Barn ser hur deras föräldrar använder onlineteknologier och imiterar dem. I en positiv uppfostran ingår det att lära barn hur man beter sig i onlinevärlden. Se avdelningen "Att förstå internet" nedan för mer information.

Köp online

Ditt barn kan lära sig om pengar genom att tjäna, spara och använda valutan i spelet, så kallade "StarCoins". Däremot måste du som förälder delta i betalningsprocessen när ni bestämmer er för att använda riktiga pengar.

Att förstå internet:

Sätt tydliga regler

Sätt upp tydliga regler i enlighet med ditt barns ålder och mogenhet, särskilt regler om hur man skaffar nya vänner på nätet. Till exempel: borde det endast vara barn du och ditt barn känner i verkliga livet? Eller kan det vara andra barn också, om ni som föräldrar tycker det är okej? Förklara att med tanke på nätets natur kan vi aldrig vara säkra på vem som sitter i andra änden.

Förstå hur man rapporterar

Du kan rapportera andra användare eller olämpligt material till MovieStarPlanets kundtjänst och trygghetsteam. Du kan även radera olämpliga kommentarer från ditt barns sida, samt blockera andra användare. Du kan läsa hur man gör här.

Var anonym

Förklara varför det är viktigt att inte avslöja personuppgifter (namn, telefonnummer, adress, osv.)

Skapa ett säkert lösenord

Hjälp barn hitta på säkra, svårgissade lösenord för att skydda sina användarkonton. Barn som säger att de har blivit "hackade" (det är den här termen de använder) har antingen delat sitt lösenord med en kamrat, haft ett lösenord som var för lätt att gissa eller glömt att logga ut från en skoldator, delad dator eller en dator på en annan offentlig plats. I sådana här fall kommer kontoinnehavaren att drabbas av konsekvenserna för olämpliga beteende som bedrivs via deras konto.

Förklara anonymitet

Prata med ditt barn om för- och nackdelarna med att inte alltid känna sina onlinevänner i verkliga livet. Det kan vara en rolig del av att växa upp att experimentera med olika personligheter, men det kan även leda till missförstånd och konflikter.

Foton

Barn delar aktivt bilder på nätet. Några av våra spel tillåter användarna att ladda upp och dela stillbilder med andra. Alla foton kontrolleras av våra moderatorer både innan och efter de läggs upp. Detta innebär att en tränad moderator kontrollerar att fotot inte bryter mot reglerna innan det läggs upp. Foton som bryter mot reglerna avvisas och kommer inte att visas i spelet. Fotona som laddas upp kontrolleras även av moderatorer för att kontrollera kommentarer från andra användare. Det är viktigt att alltid be om lov innan man tar eller delar foton av andra på nätet. Förklara för ditt barn att vi alltid måste respektera ett "nej". Alla användare måste läsa våra regler för fotodelning innan de laddar upp ett foton.